Felújítás

A mára már elkopott egy darab karcos film negatív állapota idővel tovább romolhatott volna ezért nagy öröm volt minden Macskafogó rajongó számára, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap 2018 szeptemberében befejezte a rajzfilm digitális felújítását.

Egy másfél órás film képi felújítása során először az eredeti 35mm-es film negatív több, mint 195.000 db kockáját egyesével be kel szkennelni (digitalizálni) 6K felbontásban (5636 × 4136 pixel), majd ugyancsak kockánként eltüntetni róla a karcokat, kopásokat és elszíneződéseket, ügyelve arra, hogy végig hű maradjon az eredeti műalkotáshoz. Ez egy hónapokig is tartó, komoly odafigyelést és több magasan képzett szakember részvételét igénylő munka volt. A végeredmény viszont magáért beszél, a filmek ilyenkor korábban soha nem látott minőségben tudnak fennmaradni az utókor számára!

A rajzfilm hangi rekonstrukció során pedig a képhang (a filmtekercs szélén látható hangsáv), valamint un. eredeti illetve nemzetközi perforált mágnes hang tekercseinek segítségével (ami tulajdonképpen nem más, mint a film nemzetközi forgalmazásához készített beszéd nélküli hang: zene, zörejek, stb.) a film hangját kell megtisztítani és digitális formában már újra keverni. Ez is lehet hetekig tartó sziszifuszi munka, ahol miliszekundumról miliszekundumra kell dolgozni.

Számos filmrajongó álma vált valóra amikor 2018 szeptember 13-tól: rövid időre visszatér a mozikba minden idők legjobb magyar rajzfilmjeinek egyike, az 1986-ban készült Macskafogó immár digitálisan felújított változatban!