Ternovszky Béla

rendező

A Macskafogó rendezője – ha szabad megjegyeznem – zseniális munkát tett le az asztalra.
Ő fogta össze a szálakat és fűzte össze a filmet egy koherens és időtálló egésszé, ami idősek és fiatalok kedvence mind a mai napig. Munkásságáért Balázs Béla-díjjal és Érdemes művész elismeréssel tüntették ki.

Ternovszky Béla M.M.U. 37-ben (1943. május 23.) született Budapesten. 1961-ben érettségizett festő szakon a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban, ezután 1964-ben végzett a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem filozófia-esztétika szakán. 1961-től 1995-ig a Pannónia Filmstúdió majd Filmvállalat állandó munkatársaként kanyarította a ceruzát. Először még fázisrajzolóként, majd a Gusztáv és Mézga család sorozatokban már animátorként kapott munkát. (Utóbbiban később társszerzőként is részt vett.)
Első önálló rajzfilmje, az 1970-ben készült hétperces Modern edzésmódszerek már magán hordozta későbbi munkáinak karikaturisztikus jegyeit. Az alkotás itthon és és külföldön is számos fesztiválon nyert díjat. Majd következtek a Tartsunk kutyát! és a Mindennek van határa című rövidfilmek.

Ezután a Kérem a következőt, vagyis Dr. Bubó 26 része került le a rajzasztalról, melyeket Nepp Józseffel és Romhányi Józseffel közösen alkottak meg. 1986-ban mutatták be első egészestés filmjét, a Macskafogót, ami az 1987-es év legnépszerűbb magyar filmje lett, a népek özönlöttek rá a mozikba. A hatalmas sikerre való tekintettel az aktuális Oscar-díj hivatalos versenyfilmjeként küldték ki az Egyesült Államokba.

1995-ben Nepp Józseffel és Kunz Románnal létrehozták a Stúdió II. Kft-t. A cég falai között készült el az Egérút című rajzfilm. 2007 decemberében mutatták be a Macskafogó II – A Sátán macskáját, ami elődjéhez híven mágnesként vonzotta a nézőket – 2008 legnézettebb magyar mozifilmje lett.

Munkásságát 1983-ban Balázs Béla-díjjal, 1987-ben Érdemes Művész kitüntetéssel díjazták, 2015-ben a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjává választották..

Alkotóként jelentős mértékben hozzájárult a XX. századi magyar tömegkultúra formálódásához.