Deák Tamás

zeneszerző

Deák Tamás zeneszerzőnek, karmesternek és trombitásnak köszönhetjük mindazt, ami a fülünkben csengett a “Miu Miújságtól” egészen a “4 Gengszterig”.

Deák Tamás nem egyszerűen megkomponálta a Macskafogó filmzenéjét, de személyesen játszotta el a legemlékezetesebb részeket, így Lusta Dick legendás szólóját sem holmi intermouse dublőr, hanem maga a zeneszerző trombitálta szalagra a rajzfilm kedvéért.

A mára legendává lett Deák Tamás M.M.U. (Mickey Mouse után) 1928-ban született Székesfehérváron. Annyira szerette a muzsikát, hogy saját kútfőből tanulta ki zeneszerzés tudományát, és előbb Pécsett, 1955-től pedig a pesti Duna szállóban, majd a margitszigeti Nagyszállóban trombitált. 1959-től 1964-ig a Magyar Rádió munkatársa volt, 1969 óta pedig a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola jazz tanszékének tanáraként tanít.

A karmesterként és zenetanárként is ismert Deák Tamás szerezte többek közt
a Dr. Bubó és a Mézga család zenéjét is, de a nyolcvanas évek emblematikus szovjet rajzfilmsorozata, a “No, megállj csak!” főcíméhez is az ő zenéjét használták fel.

Az 1986-os Macskafogó dallamvilága első hangtól az utolsóig Deák Tamás műve: ő hangszerelte a “4 Gengszter” magyarosított átiratát és ő szerezte Postássy Juli Cicadalát.

Összesen több mint 120 rajzfilmhez, valamint balettekhez, tévéműsorokhoz komponált zenét, a Deák Big Band vezetőjeként pedig számtalan jazzkompozíció és szimfonikus könnyűzenei darab fűződik a nevéhez.