Bánfalvy Ákos

háttér

Bánfalvy Ákos alkotta meg a Macskafogó a ’80-as években vadonatújnak ható, izgalmas és eredeti háttérterveit a denevérektől hemzsegő dzsungeltől Giovanni Gatto fényűző luxuspalotájáig.

A festőművészként ismertté lett Bánfalvy Ákos 1943-ban született Budapesten. Családjában többen is festői vénával rendelkeztek, így hamar rászokott a ceruzára és az ecsetre.

Tanulmányait a Képző- és Iparművészeti Gimnázium grafika szakán végezte, ezután az Utasellátó és a Fővárosi tanács grafikusaként dolgozott, majd a MALÉV-nál helyezkedett el.
A málévos időszakban készültek azóta elhíresült falinaptárai és plakátjai, amikre számos könykiadó – köztük a Móra, az Európa, a Zrínyi és a Műszaki – is felfigyelt, és rendelt tőle borítókat és belső illusztrációkat.

A nagy fordulat akkor következett Bánfalvy Ákos karrierjébe, amikor Pannónia egérfői felfedezték maguknak a mester könyv- hanglemez, plakát és falinaptár illusztrációit, és megbízták azzal, hogy készítse el a Pityke őrmester, majd a Macskafogó háttérterveit.

A rajzfilmeket követően Bánfalvy Ákos egyre inkább a festészet felé fordult. Fő témái a víz és a hajózás lettek, de Budapest festőjeként is szokás emlegetni, munkája elismeréseként Nívódíjban is részesült. Több kiállítása került megrendezésre hazánkban, és a világ több országában is, 1975 óta pedig a Művészeti Alap tagjaként is szerepel a hazai festőművészek névsorában.