Lent olvashatjátok egyik szervezőnk, Jancsó Dávid nyílt levelét a Magyar Nemzeti Filmalap közleményére reagálva. A közlemény itt olvasható.

Tisztelt Magyar Nemzeti Filmalap, kedves olvasó!

Először is engedd meg, hogy elmondjam, mennyire örülök, hogy Magyarország egyik legnagyszerűbb rajzfilmjét, a Macskafogót a rajongókkal és veletek közösen meg tudjuk menteni. Nagyon örülünk, hogy a tegnapi bejelentésetek alapján az eddig rajongásból végzett munkát átveszítek és befejezitek. Nekünk, akik két évvel ezelőtt szabad időnkből, lelkesedésből elkezdtünk dolgozni a Macskafogón, az első pillanattól kezdve ez volt a célunk. Azt szerettük volna, ha a mai gyerekek is Grabowskin nőnek fel és az olyan szállóigék, mint pl. az “Én vezettem? Azt mondd meg én vezettem?!” vagy a “Mehetünk vissza a balettba ugrálni!” nekik is pontosan ugyanazt jelenti, mint a mi generációnknak. Komolyan mondom, ennél jobb dolog, minthogy vállaljátok a rajzfilm felújításának befejezését nem történhetett volna a Macsakafogóval. Köszönet ezért és azért is, hogy eddig dolgozhattunk a felújításon!

Hatalmas köszönet továbbá a rajongóknak a rengeteg kedves üzenetért, megosztásért és nem utolsó sorban támogatásért! Nektek köszönhetően lehetett ilyen egér feletti gyorsasággal – 2 nap alatt – elérni közös célunkat!

Egyúttal szeretném megerősíteni, hogy a gyűjtés megy tovább, hiszen a film felújítása mellett az akcióval szeretnénk méltó emléket állítani a Macskafogónak és biztosítani a közösség és a karaktereinek jövőjét. Ennek a részeként készítettünk interjúkat az egykori alkotókkal, amiért elképesztően hálásak vagyunk a sorsnak, mert így utolsóként nekünk volt lehetőségünk interjút készíteni Nepp Józseffel váratlan halála előtt. Örülünk, hogy az ő gondolatait is meg tudtuk menteni a magyar filmtörténet és a Macskafogó rajongók számára. Ezeket a felvételeket természetesen örömmel átadjuk nektek, hogy fel tudjátok használni egy esetleges DVD vagy Blu-ray kiadáshoz. Ugyanezért, a Macskafogó kultusz ébren tartása miatt vettünk fel rendezői kommentárt Ternovszky Bélával és Nepp Józseffel, tervezünk kiállításokat vagy éppen Macskafogó figurák gyártását. Ez a munka megy tovább és ahogy eddig, úgy ezután is számítunk a rátok ebben. A Macskafogo.hu oldal az eddig és az ezután beérkező támogatásotokat – mivel így már nem kell a rajzfilm felújítási munkálatainak befejezésére fordítani – a további ugyancsak a Macskafogó számára fontos célokat fogja belőle finanszírozni. Mint például a már említett interjúk és rendezői kommentár utómunkájára és bemutatására, az alkotók támogatására, további Macskafogós relikviák felkutatására és megőrzésére, valamint a rajzfilm utóéletének további gondozására.

A nyilvánosságban tett megszólalásátokkal kapcsolatban szeretnék egy-két dolgot tisztázni. Először is sosem állítottuk, hogy a film jogai a miénk lenne. Jancsó Miklós gyerekeként elhiheted, hogy pontosan tudom, mi a különbség egy film jogai és az alkotói jogok között. Ezért is csak egy díszbemutatóról beszéltünk, amelyet veletek szóban le is egyeztettünk. Ahogyan tavaly is a rajongók és a saját pénzünkből fizettük ki a film vetítésének jogdíját a Macskafogó 30. születésnapjára rendezett megemlékezésen.

A késedelmes teljesítéssel kapcsolatban is fontos leszögezni, hogy 10 napja kaptuk meg a film eredeti mágnes hangját digitalizálva. Óriási szerencse, hogy az utolsó pillanatban ezt is sikerült megtalálni, így a filmnek akár 5.1-es hangot is lehet majd keverni. Azonban azt nyilván mindenki érti, hogy 10 nap alatt – különösen egy ilyen szerelemprojekt esetében – nem lehet végezni egy egészestés rajzfilm hangjának minőségi felújításával.

A Post Office Films Kft csak egy az eddigi munkában részt vevő cégek és magánemberek közül, azonban a cég jó híre miatt szeretném tisztázni, hogy – éppen a fent említettek miatt – nem volt és nem is lehetett “nem teljesítés” a cég részéről, csupán sok száz óra lelkesedésből végzett munka, amelynek eredményét boldogan és a felújított film bemutatását izgatottan várva adunk át nektek.

Barátsággal,
Jancsó Dávid